No kreisās: Gustavs Gailis, Līga Mence, Zane Ratniece, Ieva Miļūna. Foto no komandas personīgā arhīva.

No 2005. gada 27. marta līdz 2. aprīlim Vašingtonā norisinājās Filipa Džesupa starptautiskās tiesu prāvu inscenējumu sacensības publiskajās tiesībās (Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition).

Latviju sacensībās pārstāvēja Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes studenti Gustavs Gailis, Līga Mence, Ieva Miļūna un Zane Ratniece. Komandas treneris bija LU Juridiskās fakultātes (JF) Starptautisko un Eiropas tiesību zinātņu katedras lektors Māris Lejnieks. Komanda ir pateicīga LU JF un advokātu birojam Sorainen Law Offices par finansiālo atbalstu Latvijas dalībai šajās sacensībās. 103 komandu konkurencē komanda ieguva 48. vietu, aiz sevis atstājot, piemēram, Parīzes II Panteonasas (Francija), Utrehtas (Nīderlande), Romas (Itālija), Tokijas (Japāna), Lisabonas (Portugāle), Aijovas (ASV) universitāšu komandas. Kopumā šajās sacensībās dalību bija pieteikušas 516 pasaules universitātes. Tikai labākajām no tām bija tiesības klātienē pārstāvēt savu valsti starptautiskajos raundos Vašingtonā. Latvijas Universitāte šajās sacensībās tika pārstāvēta tikai otro gadu, un komandas starts vērtējams kā pārliecinošs un sekmīgs. Komanda sacensībām gatavojās kopš pagājušā gada septembra. Tā kā savu dalību sacensībās bija pieteikusi arī Rīgas Juridiskā augstskola, šā gada februārī notika nacionālā atlase starp Latvijas Universitāti un Rīgas Juridisko augstskolu par tiesībām pārstāvēt Latviju sacensībās Vašingtonā, jo no divām universitātēm saskaņā ar sacensību noteikumiem valsti drīkst pārstāvēt tikai viena. LU studentu komanda tiesnešu vērtējumā izrādījās spēcīgāka. Filipa K. Džesupa (Philip C. Jessup) starptautiskās tiesu prāvu inscenējumu sacensības notiek kopš 1960.gada un ir nosauktas pirmā ANO Starptautiskās tiesas tiesneša Filipa Džesupa  vārdā. Sacensības organizē Starptautisko tiesību studentu asociācija (International Law Student Association) sadarbībā ar advokātu biroju Shearman & Sterling. Sacensībās tiek imitēts ANO Starptautiskās tiesas process, kur tiek risināts kāzuss starp divām valstīm (un studentu komandām kā “valstu pārstāvjiem”) par mūsdienu starptautiskajās tiesībās aktuālajiem problēmjautājumiem. Tās ir sacensības, kas dod ieguldījumu starptautiskās juridiskās izglītības attīstībā, kā arī starptautiskajās tiesībās kopumā. Filipa K. Džesupa starptautiskās tiesu prāvu inscenējumu sacensības ir sava veida tiesību zinātņu profesionāļu biedrība. Sacensību organizatori atzīst, ka daudzi iepriekšējo gadu sacensību dalībnieki tagad ir pasaulē pazīstamāko advokātu biroju, starptautisko organizāciju, parlamentu, ārlietu, finanšu un tieslietu ministriju darbinieki. Šī gada sacensību kāzuss skāra jautājumu par joprojām ir aktuālas problēmas, īpaši Āzijas reģionā– pirātisma– apkarošanu piekrastes valsts jurisdikcijā esošajos ūdeņos (kaut arī pirātisms pēc definīcijas pastāv tikai atklātajā jūrā). Aktuālākie starptautisko publisko tiesību problēmjautājumi joprojām ir valsts starptautiski tiesiskā atbildība par prettiesiskiem aktiem un kritēriju (pienākuma pārkāpuma un attiecināmības uz valsti) analīze tās nodibināšanai, kā arī kompensācijas prasība par izdarīto kaitējumu.
Šoreiz Filipa Džesupa starptautiskās tiesu prāvu inscenējumu sacensībās LU Juridiskās fakultātes komanda mērojās spēkiem ar komandām no ASV, Krievijas, Meksikas un Ukrainas. Latvijas studenti pārliecinoši uzvarēja Krievijas un Ukrainas komandas. Arī spēlē ar ASV komandu no Alabamas divi tiesneši nobalsoja par labu Latvijas komandai, taču trešā tiesneša atsevišķā viedokļa dēļ tika pārskatīti rakstiskie darbi, kas ASV komandai tikuši novērtēti augstāk. Tomēr Latvijas rakstiskais darbs kopsummā ieņem 38.vietu 103 darbu konkurencē. Par galveno tomēr uzskatāma mutiskā uzstāšanās inscenētā ANO Starptautiskās tiesas procesā. Galvenie kritēriji, ko tiesneši vērtē un kam lielā mērā atbilda Latvijas komandas pārliecinošais starts, bija zināšanas par piemērojamām tiesībām, spēja tiesības piemērot faktiskajiem apstākļiem, spēja un atjautība atbildēt uz tiesnešu jautājumiem, runas stils, stāja, pieklājība un izturēšanās pret tiesu, laika organizācija. Pirmo vietu sacensībās izcīnīja Kvīnslendas universitāte no Austrālijas. Latvijas komandas starts šajās sacensībās vērtējams kā nozīmīgs ieguldījums studentu starptautisko un jūras tiesību zināšanu padziļināšanā un pilnveidošanā. Jādomā, ka Latvijas pārstāvība un atpazīstamība šāda līmeņa sacensībās nākotnē veicinās arī pasaules valstu ievērību un rēķināšanos ar Latviju kā nozīmīgu spēles dalībnieku pasaules arēnā.

Share