Foto: žurnāls "Jurista Vārds"

9. decembrī netradicionālā un šībrīža situācijai atbilstošā veidā - attālināti tiešsaistes režīmā - notika "Jurista Vārda" 15. pētniecisko darbu konkursa apbalvošanas pasākums. Virtuāli klātesot konkursa dalībniekiem un viņu darbu zinātniskajiem vadītājiem no sešām Latvijas augstskolām, žūrijas komisijas locekļiem un redakcijas pārstāvjiem, paziņoti gan piecu sekciju uzvarētāji, gan arī galvenās balvas ieguvējs. Pirmo reizi konkursa vēsturē pasniegta arī Cerību balva.

"Konkursa apbalvošanas ceremonija ne tikai atklāja labākos darbus, bet arī bija iespēja konkursantiem uzzināt žūrijas sastāvu un viedokli par saviem darbiem. Savukārt žūrijas locekļi pirmo reizi uzzināja vērtēto darbu autorus, jo darbi novērtēšanai tika nodoti anonimizēti," uzsver žurnāla “Jurista Vārds” galvenā redaktore Dina Gailīte.

Šogad kopumā tika iesniegti 47 darbi, no tiem 42 darbi sacentās konkursa vispārīgajā daļā, bet 5 - pretendējot uz Frīdriha Georga fon Bunges Cerību balvu. Darbi konkursa vispārīgajā daļā šogad tika vērtēti piecās sekcijās: krimināltiesības,  civiltiesības,  starptautiskās tiesības un cilvēktiesības, modernās tehnoloģijas un cilvēces sasniegumi un administratīvās un valsts tiesības.

Konkursanti pārstāvēja sešas augstskolas: Rīgas Stradiņa universitāti, Latvijas Universitāti, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju, Daugavpils Universitāti, Biznesa augstskolu “Turība” un Rīgas Juridisko augstskolu.

Ievērojot iesniegto darbu lielo skaitu un augsto kvalitāti, šogad par vairākiem darbiem tika piešķirtas arī veicināšanas balvas.

Augstāko novērtējumu savā sekcijā ieguva šādi autori un to darbi:

  • Krimināltiesību sekcijā - Ērika Gribonika ar darbu “Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas pierādīšana";
  • Civiltiesību sekcijā - Germans Pavlovskis ar darbu “Aizdevuma līgums kā pamats īpašumtiesību iegūšanai ar nodošanu”;
  • Starptautisko tiesību un cilvēktiesību sekcijā - Gabriela Šantare ar darbu “Starptautisko vides tiesību pienākumu erga omnes raksturs";
  • Moderno tehnoloģiju un cilvēces sasniegumu sekcijā - Lūcija Strauta ar darbu “Kosmosa resursu komerciālo ieguvi regulējošo nacionālo tiesību aktu atbilstība starptautiskajām kosmosa tiesībām”;
  • Administratīvo un valsts tiesību sekcijā - Iveta Dārziņa ar darbu “Personas tiesības uz tiesas rīcībā esošo informāciju”.

Savukārt, izvērtējot visu sekciju uzvarētāju darbus, "Jurista Vārda" redakcija par konkursa galvenās balvas ieguvēju izvēlējās Krimināltiesību sekcijas uzvarētāju Ēriku Griboniku (darbs tapis LU Juridiskās fakultātes profesores Dr. iur. Kristīnes Stradas Rozenbergas zinātniskā vadībā).

Balvās konkursa uzvarētāji saņēma "Jurista Vārds" abonementu 2021. gadam, kā arī žurnāla izdevēja  VSIA “Latvijas Vēstnesis” un VAS “Tiesu namu aģentūra” dāvāto juridisko literatūru. Tāpat sekciju uzvarētāji saņēma balvas no attiecīgās sekcijas atbalstītājiem. Krimināltiesību sekciju atbalstīja zvērināta advokāta Saulveža Vārpiņa birojs, Civiltiesību sekciju – ZAB “Rodl & Partner Legal”, Starptautisko tiesību un cilvēktiesību sekciju – ZAB “Vilgerts”, Moderno tehnoloģiju un cilvēces sasniegumu sekciju – ZAB “Rode un partneri”, Administratīvo un valsts tiesību sekciju – ZAB “Fort”.

Konkursa galvenās balvas ieguvēja dāvanā saņēma Egila Levita grāmatu “Valstsgriba”, kā arī naudas balvu.

 

Frīdriha Georga fon Bunges Cerību balva

Šogad pirmo reizi pētniecisko darbu konkursā tika izveidota arī atsevišķa sekcija jaunākajiem tiesību zinātņu studentiem – Baltijas civiltiesību “tēva” Frīdriha Georga fon Bunges vārdā nosauktā Cerību balva. Tās mērķis ir veicināt tiesību zinātņu studentu pētniecisko darbību jau pirmajos studiju gados.

Šajā sekcijā veicināšanas balva tika piešķirta Kristīnei Rožkalnei par Dr. Karla fon Šillinga raksta “Tiesību vēstures pārskats” tulkojumu no vācu valodas uz latviešu valodu un Santai Tropai par darbu “Transplantanta tiesiskais raksturojums".

Augstāko žūrijas novērtējumu un Bunges Cerību balvu ieguva Linda Lielbriede ar darbu “Lēmuma par adreses maiņu, piešķiršanu, likvidēšanu vai precizēšanu tiesiskā daba un tiesiskuma kontrole” (darbs tapis LU Juridiskās fakultātes docenta Dr. iur. Edvīna Danovska zinātniskā vadībā).

Šajā sekcijā konkursantes saņēma ZAB “Rödl & Partner Legal” sagādātas veicināšanas balvas, bet Cerību balvas ieguvēja saņēma “Jurista Vārda” abonementu 2021. gadam, VSIA “Latvijas Vēstnesis” un VAS “Tiesu namu aģentūra” dāvāto juridisko literatūru un iespēju pavadīt nedēļu praksē “Rödl & Partner” advokātu birojā Tallinā, nedēļu – “Rödl & Partner” advokātu birojā Viļņā, divas nedēļas – zvērinātu advokātu birojā “Rödl & Partner Legal” Rīgā.

 

Apsveicam un lepojamies ar mūsu esošajiem un bijušajiem studentiem! 

Share