Attēls: Sabiedrības integrācijas fonds (sif.gov.lv)

Kā rāda dažādi pētījumi un aptaujas, naida noziegumu un naida runas izplatība Latvijā ir ļoti augsta. Saskaņā ar Valsts policijas datiem laika posmā no 2016.gada līdz 2020.gadam saņemts 121 iesniegums par iespējamiem naida noziedzīgajiem nodarījumiem. Taču tā ir tikai aisberga redzamā daļa, aptuveni 80% gadījumu personas izvēlas neziņot par naida runu un naida noziegumiem.

Projekta “Kapacitātes celšana un izpratnes veicināšana, lai novērstu un mazinātu neiecietību Latvijā” (Calder) ietvaros celta 64 tiesnešu, advokātu, prokuroru, valsts un pašvaldības policijas darbinieku ekspertīze naida runas un naida noziegumu identificēšanā, efektīvā izmeklēšanā un tiesību normu piemērošanā, kā arī izvērtēts pašreizējais tiesiskais regulējums.

Lai iepazīstinātu ar CALDER projekta rezultātiem, Sabiedrības integrācijas fonds sadarbībā ar partneriem - Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti, Tiesu administrāciju, Latvijas Republikas prokuratūru un Valsts policiju aicina Jūs piedalīties projekta noslēguma konferencē, kas norisināsies Iekšlietu ministrijas lielajā konferenču zālē.

Konferences laikā tiks prezentēts pētījums “Naida noziegumi un naida runa. Starptautiskie standarti un Latvijas tiesiskais regulējums un prakse”, norisināsies diskusijas par aktuālajiem jautājumiem un izaicinājumiem naida noziegumu un naida runas jomā, kā arī būs iespēja iepazīties ar Somijas pieredzi naida runas un naida noziegumu efektīvā atpazīšanā un sodīšanā.

Plānots, ka konferencē piedalīsies tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, dažādu atbildīgo valsts iestāžu, NVO un augstskolu pārstāvji, kā arī žurnālisti.

Konference notiks 13. janvārī no plkst. 10:00 līdz 16:00, Čiekurkalna 1.līnijā 1. 

Reģistrācija konferencei līdz 8. janvārim ŠEIT.

Konferences programma pieejama šeit. 

Konference notiks latviešu un angļu valodā. Tiks nodrošināts sinhronais tulkojums. Lūdzam ņemt vērā, ka konferences norises vietā varēs iekļūt tikai reģistrētie dalībnieki, uzrādot personu apliecinošu dokumentu!

Ielūgums

Share