Pašā 2023. gada sākumā izdota grāmata “Administratīvā procesa tiesības”, kas ir pirmā mācību grāmata administratīvā procesa tiesībās latviešu valodā.

 

Grāmatas autori ir Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes prof. Jautrīte Briede, doc. Edvīns Danovskis un lekt. Anita Kovaļevska.

Grāmatā ietverti skaidrojumi gan par visām administratīvā procesa stadijām (administratīvais process iestādē un tiesā, administratīvā akta un tiesas nolēmuma izpilde), gan nozīmīgākajiem administratīvā procesa tiesību pamatjēdzieniem atbilstoši augstskolā apgūstamajam administratīvā procesa tiesību kursam.

Grāmatas 1. nodaļa paredzēta administratīvā procesa tiesību jēdziena izpratnei. Administratīvā procesa tiesību pamatjēdzieni un vispārīgie jautājumi aplūkoti grāmatas 2.–6. nodaļā, tostarp administratīvais akts un faktiskā rīcība, administratīvā procesa principi un dalībnieki, procesuālie termiņi. Grāmatas 7.–9. nodaļa veltīta administratīvajam procesam iestādē, bet apjomīgā 10. nodaļa – administratīvajam procesam tiesā. Savukārt 11. nodaļā aplūkoti ar Satversmes 92.pantā noteiktās pamattiesības uz atbilstīgu atlīdzinājumu nepamatota tiesību aizskāruma gadījumā izpratnes un piemērošanu saistīti jautājumi. 12. nodaļā analizēti jautājumi, kas attiecas uz administratīvā akta un tiesas nolēmumu izpildi.

 

Izdevējs: Tiesu namu aģentūra

Share