Latvijas Universitātes (LU) Tiesību zinātnes promocijas padomes atklātā sēdē 2024. gada 23. februārī Toms Čevers aizstāvēs promocijas darbu “Noziedzīgi nodarījumi muitas darbības jomā: muitas darbības krimināltiesiskās aizsardzības nepieciešamība un sistēma” krimināltiesību apakšnozarē zinātnes doktora grāda (Ph. D.) sociālajās zinātnēs iegūšanai. Darbs izstrādāts LU docentes Dr. iur. Diānas Hamkovas vadībā.

Pētījuma galvenā būtība

Aizvien pieaugot globalizācijas tempam, kas veicina preču starptautiskas aprites intensitāti, un valstīm savstarpēji integrējoties vienotu politiski ekonomisku mērķu sasniegšanai, tiek ietekmēta arī muitas darbība, kas vienmēr ir pielāgojusies starptautiskās tirdzniecības attīstības tendencēm un vienlaikus neizbēgami arī to kavējusi, sabiedrības drošības aizsardzības nolūkos veicot pārvietojamo priekšmetu muitas kontroli.

Atļaujot to pārvietošanu no valsts uz valsti bez jebkādiem ierobežojumiem, var tikt pakļautas apdraudējuma riskam dažādākās sabiedrības intereses, kā starptautiskās un vietējās sabiedrības miers, veselība un dzīvība, valsts stabilitāte, tās ekonomiskā ilgtspēja, kultūrvēsturiskā un dabas mantojuma saglabājamība un pieejamība, kā arī sabiedrisko procesu normāla norise. Tādēļ priekšmetu nelikumīgas ievešanas valsts teritorijā un izvešanas no tās radītais apdraudējums ir plašs un daudzveidīgs, ko nosaka šo priekšmeta veids un apjoms.

Attiecīgi promocijas darba mērķis ir pamatot muitas nodrošināto sabiedriski svarīgo interešu krimināltiesiskās aizsardzības nepieciešamību, atklāt ar muitas lietām saistītu nodarījumu kriminalizēšanas sistēmu Krimināllikumā un sniegt priekšlikumus efektīvai noziedzīgu nodarījumu muitas darbības jomā kvalificēšanai un krimināltiesību normu jaunradei.

Lai promocijas darba mērķi sasniegtu, autors izsekoja muitas funkciju attīstībai, pārliecinoties, ka muitas darbības krimināltiesiska aizsardzība nav pašmērķis, bet kriminālatbildība par pārkāpumiem muitas lietās ir paredzama, lai aizsargātu tās vērtības, kuru nodrošināšanai tiek īstenotas muitas funkcijas un uz ko ir vērsts muitas darbības mērķis. Analizēja kriminālatbildības par kontrabandu tiesiskā regulējuma evolūciju tagadējās Latvijas teritorijā, pievēršot uzmanību tiem normatīvajiem tiesību aktiem, kas ir ietekmējuši mūsdienu izpratni par kontrabandu un attiecīgi tiesiskā regulējuma izveidi. Apzināja un izvērtēja nodarījumu kriminalizēšanas principus un to ievērošanu, Krimināllikumā paredzot kriminālatbildību par komerciālo kontrabandu. Detalizēti analizēja Krimināllikuma 190. pantā “Kontrabanda” ietvertā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmes, izmantojot juridiskās metodes, krimināltiesību doktrīnas un muitas lietu teorijas atziņas, Eiropas Cilvēktiesību tiesas, Eiropas Savienības tiesas un nacionālo tiesu praksi, kā arī citu valstu likumdevēju noteiktās kontrabandas pazīmes. Nošķīra komerciālo kontrabandu no citiem kriminalizētiem nodarījumiem muitas lietu jomā un arī no citiem noziedzīgiem nodarījumiem, kuri ir cieši saistīti ar komerciālās kontrabanda izdarīšanu.

Promocijas darbā pētīta arī problemātika, kas saistīta ar noziedzīgu nodarījumu sastāvu konstruēšanu Krimināllikumā, tajā skaitā blanketas dispozīcijas praktiskā nozīme, noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmju teorētiska klasificēšana un noziedzīgu nodarījumu sastāvu sistematizēšana Krimināllikuma sevišķajā daļā.

 

Pētījuma nozīme un novitāte

Neraugoties uz valsts varas deklarēto cīņu ar ekonomisko noziedzību, noziedzīgi nodarījumi muitas darbības jomā, tajā skaitā komerciālā kontrabanda, līdz šim nav bijuši krimināltiesību zinātniskās izpētes pastiprinātas uzmanības lokā un ne teorijā, ne tiesu praksē nav aktualizēta kontrabandas sastāva pazīmju interpretācijas un attiecīgi kvalifikācijas problemātika.

Turklāt Latvijai kā ES dalībvalstij, kas veido tās ārējo robežu, rūpēs par visa reģionālās organizācijas vienotā iekšējā tirgus aizsardzību ir paaugstināta atbildība nodrošināt krimināltiesiskā regulējuma skaidrību un tā efektīvu piemērošanu.

Ņemot vērā, ka kontrabandas determinants ir jebkurš starptautiskās tirdzniecības šķērslis, īpašu nozīmi kontrabandas kvalifikācijas problēmu identificēšana un novēršana ir ieguvusi līdz ar pēdējos gados noteiktajām bezprecedenta starptautiskās tirdzniecības sankcijām demokrātisko valstu līdzšinējā sadarbībā ar Krieviju un Baltkrieviju, kurām ir sauszemes robeža ar Latviju.

Promocijas darba novitāte ir saistāma ne tikai ar izsmeļošu kontrabandas noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmju analīzi, bet arī ar vairāku krimināltiesību vispārīgās daļas institūtu teorētisko nostādņu pārskatīšanu, precīzāk, subjektīvā puse formāla sastāva noziedzīgos nodarījumos, noziedzīga nodarījuma priekšmeta funkcionalitāte, noziedzīga nodarījuma grupas objekta ietekme uz konkrētā sastāva tvērumu. Vienlaikus ir noteikts arī optimāls Krimināllikuma 190. un 191. pantā “Neatļautas darbības ar muitošanai pakļautām precēm un citām vērtībām” paredzēto nodarījumu kriminalizēšanas slieksnis, kā arī šo noziedzīgo nodarījumu sastāvu pareizas izpratnes nostiprināšanas nolūkos ir piedāvātas jaunas minēto tiesību normu redakcijas. Vienlaikus ir pamatota nepieciešamība veikt strukturālas izmaiņas Krimināllikuma sevišķās daļas sistēmā ar mērķi atsevišķus tajā ietvertus noziedzīgu nodarījumu sastāvus izkliedēt pa atšķirīgām nodaļām atbilstoši nodarījuma reāli apdraudētajām interesēm.

 

Zinātniskā grāda pretendenta T. Čevera darbu recenzē Latvijas Universitātes docents, Dr. iur Edvīns Danovskis, Daugavpils Universitātes profesors, Dr. iur. Jānis Teivāns-Treinovskis un Mīkola Romera universitātes (Lietuva) profesors, Dr. iur. Oļegs Fedosjuks (Olegas Fedosiukas).

 

Promocijas darba aizstāvēšana notiks 2024. gada 23. februārī plkst. 10:00 LU Tiesību zinātnes promocijas padomes atklātajā sēdē Juridiskās fakultātes tiesas zālē (Raiņa bulv. 19, 8. auditorijā – 260. telpā, 2. stāvā).

Ar darbu var iepazīties Latvijas Universitātes daudznozaru bibliotēkā (Raiņa bulvārī 19, 203. telpā, 2. stāvā).

Share