Tiesību zinātņu studenti no visām Latvijas augstskolām tiek aicināti piedalīties piektajā Prof. K. Čakstes civiltiesību izspēlē, kas norisināsies Rīgā 2024. gada 12. un 13. aprīlī.

Jau piekto gadu norisināsies nacionālā tiesu izspēle civiltiesībās, ko organizē Latvijas Universitātes Juridiskā fakultāte sadarbībā ar Latvijas Republikas Augstāko tiesu, Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģiju, SIA “Jāņa Kārkliņa zvērinātu advokātu birojs”, Sorainen ZAB SIA, ZAB COBALT SIA, ZAB Eversheds Sutherland Bitāns SIA, zvērinātu advokātu birojs “Rode un partneri” PS, TGS Baltic zvērinātu advokātu birojs SIA, kā arī atbalstītājiem – Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti un žurnālu “Jurista Vārds”.

Turpinot iesāktās tradīcijas, Prof. K. Čakstes civiltiesību izspēle sniegs iespēju studentiem unikālā veidā attīstīt zināšanas un prasmes civiltiesībās:

  • Izspēles mutvārdu daļa norisināsies divas dienas. Priekšsacīkstes norisināsies piektdienas (12. aprīļa) pēcpusdienā un vakarā, savukārt pusfināls un fināls norisināsies sestdien (13. aprīlī).
  • Izspēles priekšsacīkstes norisināsies Latvijas vadošo advokātu biroju telpās, kas izspēles dalībniekiem sniegs priekšstatu ne tikai par iesaistīto advokātu biroju darba vidi un ikdienu, bet arī to, kā tiek īstenota advokātu biroju klientu interešu pārstāvība. Izspēles pusfināls norisināsies Latvijas Universitātē, bet fināls – Augstākajā tiesā.
  • Kā tas jau tika iedibināts ar pirmo Prof. K. Čakstes izspēli 2018.gadā, šī izspēle ir ne tikai par juridiski pamatotas pozīcijas prezentēšanu un savstarpēju sāncensību topošo civiltiesību zinātāju starpā, bet arī par svinēšanu! Plānots, ka katras izspēles dienas beigās norisināsies svinīgā daļa, kurā tiks izziņoti rezultāti. Studentiem, kā arī citiem izspēles norisē iesaistītajiem būs iespēja izspēļu dienas pievakares aizvadīt sarunās par gūtajiem iespaidiem, nodibināt jaunus kontaktus un visā kopumā – gūt pozitīvu pieredzi.
  • Izspēles dalībnieki saņems ne tikai studiju procesā ierasto kāzusu, bet arī “lietas materiālus”. Gluži kā īstā tiesā – no komandām tiek sagaidīts, ka tās gan rakstveida daļā, gan mutvārdu daļā atsauksies uz lietā esošajiem pierādījumiem, lai pamatotu savu pozīciju un uzdotu neērtus jautājumus oponentiem. Izspēles ietvaros tiks imitēta tiesvedība pirmās instances tiesā.
  • Tāpat no komandām tiek sagaidīts, ka rakstveida daļas ietvaros tās spēs izteikties īsi, kodolīgi un precīzi. Šī iemesla dēļ pušu rakstveida pozīcijām noteikts apjoma ierobežojums 10 lpp., no kurām vismaz 5 lpp. jābūt kāzusa juridiskajai analīzei.
  • Izspēles tiesās Latvijas atzītākie civiltiesību speciālisti – Augstākās tiesas tiesneši, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes mācībspēki un praktiskajā darbā pieredzējuši juristi.
  • Izspēles uzvarētājus gaida ievērojams balvu fonds:
  • īpašās un unikālas Prof. K. Čakstes civiltiesību izspēles tombaka medaļas;
  • galvenā balva – atpūta kādā no Latvijas muižām divu brīvdienu garumā, ko nodrošinās izspēles organizēšanā iesaistītie advokātu biroji.
  • Turklāt arī šogad nemainīgs paliek noteikums par Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes docentu tiesībām ņemt vērā studējošā dalību Prof. K. Čakstes civiltiesību izspēlē un ieskaitīt to kā studiju darba izstrādi (neatkarīgi no tā, kuru vietu ir ieņēmusi attiecīgā studenta pārstāvētā komanda).

 

Komandu pieteikums un precizējošie jautājumi jāiesniedz līdz 2024. gada 10. martam, sūtot uz e-pastu: civiltiesibuizspele@lu.lv. Abu pušu rakstveida daļas pozīcijas līdz 2024. gada 31. martam jānosūta elektroniski uz e-pastu: civiltiesibuizspele@lu.lv.

Izspēles mutvārdu daļa norisināsies 2024. gada 12. un 13. aprīlī.

Izspēles kāzuss, nolikums, pieteikuma forma: https://bit.ly/v-civiltiesibu-izspele

 

Aicinām sekot aktualitātēm izspēles Facebook lapā https://www.facebook.com/cakstes.izspele un Instagram kontā https://www.instagram.com/cakstes.izspele/. Papildu informācijas iegūšanai rakstīt uz e-pastu: civiltiesibuizspele@lu.lv.

Share