Foto no ELSA Latvija arhīva

Šā gada 2. jūnijā jau ceturto reizi Eiropas Tiesību studentu asociācija Latvijā (ELSA Latvija) sadarbībā Latvijas Universitātes (LU) Juridisko fakultāti un zvērinātu advokātu birojiem “Sorainen”, “Varul”, “Eversheds Bitāns”, “Borenius” un “J.Kārkliņa advokātu biroju”, kā arī Tiesu namu aģentūru un VSIA “Latvijas Vēstnesis” organizēja jau ceturto nacionāla mēroga tiesas procesa izspēli civiltiesībās. Par šā gada izspēles patronu tika izraudzīts Latvijas Universitātes lektors, zvērināts advokāts Agris Bitāns.

Tiesas procesa izspēles ietvaros tiesību zinātnes studentiem tiek dota iespēja pilnveidot savas zināšanas un prasmes juridisku dokumentu sagatavošanā, rakstveida un mutvārdu argumentācijas izstrādē, kā arī uzstāties pieredzējušu un kompetentu attiecīgās jomas speciālistu priekšā. Izspēles dalībnieki sacentās divējādi - rakstiskajā daļā, kuras ietvaros komandām bija jāsagatavo kasācijas sūdzība un mutiskajā daļā, kurā rakstiskajā daļā sagatavotie argumenti bija jāaizstāv izspēles tiesnešu priekšā. Izspēles kāzusa autors - LU doktorants Lauris Buls - šogad izspēles dalībniekiem bija sagatavojis virkni sarežģītu juridisko problēmu, piemēram, bija jāspēj izšķirties par valsti, kurai ir jurisdikcija attiecīgā strīda izšķiršanā, jāprot nošķirt pārvadātājs no ekspeditora Konvencijas par starptautisko autopārvadājumu līgumu (CMR Konvencija) izpratnē, kā arī pēc būtības jāatrisina strīds starp Vācijas, Lietuvas un Latvijas komersantiem par pienākumu segt radušos zaudējumus. Gan izspēles dalībnieki, gan tiesneši atzina, ka kāzuss ir bijis gana sarežģīts, bet tāpēc ne mazāk interesants un izaicinošs.
Izaicinājumu pieņēma un izspēlē piedalījās sešas komandas no trim augstskolām - Latvijas Universitātes, Rēzeknes Augstskolas un Rīgas Juridiskās augstskolas. Neraugoties uz plašo apskatāmo jautājumu loku un faktu, ka izspēle norisinājās jau laikā, kad studenti gatavojās eksāmeniem, visas komandas pierādīja, ka ir spējīgas cīnīties un grūtību priekšā nepadosies. Jau saņemot iesūtītās kasācijas sūdzības, kļuva skaidrs, ka izspēles dalībnieki ir nopietni gatavojušies, bet par vislabākā rakstiskā darba autorēm tika atzītas Latvijas Universitātes pārstāves - "Atbilde par atbildību" (Līva Kalniņa, Baiba Skara, Daina Golubovska). Pēc priekšsacīkšu raundiem un pusfināla priekšgalā izvirzījās un finālam kvalificējās komandas "Dictum factum" (Laura Ratniece, Renāte Rūse un Vladlena Rudusāne) no Rīgas Juridiskās augstskolas un "Šodien viss vēl mierīgi" (Elīna Semeņuka, Andrejs Stupins, Viesturs Lācis) no LU Juridiskās fakultātes. Pēc trīs stundu ilgušā fināla par labāko līdzīgā balsojumā tiesneši atzina komandu "Šodien viss vēl mierīgi".
Fināla kārtu tiesāja un uzvarētāju noteica Jānis Kārkliņš, Debora Pāvila, Jūlija Jerņeva, Agris Bitāns, Edgars Briedis, Baiba Rudevska, Aldis Laviņš un Dagnija Palčevska. Savukārt izspēles atbalstītāja - ZAB "Borenius" - simpātiju balvu izpelnījās vieni no pusfināla dalībniekiem - komanda "In vino veritas" (Artis Straupenieks, Dita Dzērviniece, Melānija Čvjagina), bet izspēles patrons Agris Bitāns ZAB "Eversheds Bitāns" vārdā pasniedza īpašu balvu - apmaksātas prakses iespēju ZAB "Eversheds Bitāns" Laurai Ratniecei. Izspēles organizatori izsaka pateicību visiem, kas palīdzēja un atbalstīja izspēles organizēšanas procesā. Liels paldies izspēles priekšsacīkšu un pusfināla tiesnešiem - Jānim Lapsam, Andrim Strazdam, Dainim Pudelim, Martinam Osim, Valdim Kronim, Ivaram Kronim, Uģim Zeltiņam, Dainim Lasmanim, Modrim Supem, Andrim Tauriņam, Kristapam Ābelim, Aigaram Strupišam, Līgai Fjodorovai, Ingai Kačevskai, Jūlijai Gulčenko, Edvīnam Danovskim un Laurim Bulam.  Īpašs paldies arī tiem ELSA Latvija biedriem, kas visaktīvāk iesaistījās izspēles organizēšanā, - Rūtai Šutko, Domenico Grazioso, Dacei Incenbergai, Anastasijai Stepanovai, Viktorijai Voitešonokai, Aleksandram Potaičukam, Mārim Aleksandroae, Edgaram Kozindam un Līgai Bērziņai.

Dalīties