Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitāte

Latvijas Universitātes 71.konferences ietvaros no 6.- 22. februārim ieplānota arī Juridiskās zinātnes plenārsēde „Tiesību interpretācija un tiesību jaunrade - kā rast pareizo līdzsvaru” un 5 dažādas sekcijas. Šogad Juridiskās zinātnes sekcijas ir nozīmīgas ne tikai ievērojamā referātu skaita dēļ, jo plenārsēdes laikā tiks atklāta jaunizveidotā fakultātes konferenču zāle Starptautisko un Eiropas tiesību sekcija veltīta katedras izveides 20.gadadienai, savukārt Krimināltiesību sekcija – prof. Ulda Krastiņa nozīmīgai dzīves jubilejai.

Priekšlasījumi tiesību zinātnē sāksies š.g. 6. februārī ar plenārsēdi „Tiesību interpretācija un tiesību jaunrade - kā rast pareizo līdzsvaru” un Juridiskās fakultātes konferenču zāles atklāšanu. Konferenču zāle atrodama fakultātes 1.stāvā un tās izveidē izmantoti mecenāta Džona Goldes (John Golde) ziedotie līdzekļi viņa tēva, fakultātes absolventa Teņa Goldes piemiņai.

Plenārsēdi ar referātu „Intelektuālā īpašuma reformu konceptuālais pamats Igaunijas Republikā” atklās Tartu universitātes doktorante Līna Jentsa (Liina Jents), kas šobrīd līdzdarbojas Igaunijas Tieslietu ministrijas darba grupā intelektulā īpašuma likumprojekta izstrādei.

Par tematu „Juridiskā drošība kā likuma izstrādes un interpretācijas mērķis” stāstīs Tartu universitātes profesore, dr.iur. Irēne Kūla (Irene Kull). 

Darbs plenārsēdē turpināsies ar Juridiskās fakultātes profesora, dr.iur. Ulda Krastiņa referātu „Kriminālsodu politikas koncepcijas iestrādes Krimināllikumā”, lektora, mag.iur. Jāņa Maizīša referātu „Kriminālprocesa mērķis, pamatprincipi un tiesību interpretācija”, docentes Ineses Lībiņas-Egner, dr.iur. referātu „Valsts pienākums paredzēt nacionālajos tiesību aktos tādu rīcībspējas ierobežošanas regulējumu, kas atbilst tās starptautiskajām saistībām cilvēktiesību jomā”. Plenārsēdes vadītājs, profesors, dr.iur. Jānis Rozenfelds stāstīs par Civillikuma lietu tiesību reformu, kā arī iezīmēs tās problēmas un piedāvās risinājumus. Ar lasījumu par „Tiesību tālākveidošanas robežu meklējumiem Augstākās tiesas Senāta praksē” darbu plenārsēdē noslēgs fakultātes pasniedzēja, dr.iur, Ginta Sniedzīte. Darbs juridiskajā zinātnē turpināsies vēl piecās sekcijās, visās tiesību zinātnes nozarēs. Civiltiesisko zinātņu sekcija ieplānota 7. februārī, bet 8. februārī notiks gan Starptautisko un Eiropas tiesību zinātņu katedras divdesmitgadei, gan profesora Ulda Krastiņa jubilejai veltītā Krimināltiesisko zinātņu sekcija. 14. februārī norisināsies Valststiesību zinātņu sekcija, bet 22. februārī - Tiesību teorijas un vēstures sekcija „Latvijas valstiskuma pamata jautājumi” un tradicionālā katedras studentu zinātnisko lasījumu sekcija.

Dalīties