LU JF komanda izspēlē 2019. gada pavasarī, Frankfurtē

No 2020. gada 2. marta līdz 6. martam Frankfurtē, Vācijā, jau trīspadsmito reizi norisināsies starptautiskā šķīrējtiesās tiesas procesa izspēle investīciju tiesībās "Frankfurt Investment Arbitration Moot Court" (Frankfurtes izspēle). Ja Tevi interesē starptautiskās šķīrējtiesas process, starptautiskās publiskās un investīciju tiesības, tad piesakies komandas atlasei, sūtot savu pieteikumu līdz 15. oktobra plkst. 23.59!

Oktobrī tiks izsludināts Frankfurtes izspēles kāzuss, kuru parasti apvij vēsturiski notikumi. Vienlaikus kāzusā tiek iepītas mūsdienās aktuālas problēmas, kas saistītas ar starptautisko investīciju strīdu izšķiršanu, tostarp:

  • Ārvalsts investīciju strīdā piemērojamās tiesību normas;
  • Ārvalsts investīciju esamības pierādīšana un pamatošana;
  • Starptautiska līguma interpretācija;
  • Starptautiska līguma normu atzīšana par spēkā neesošām, pamatojoties uz jus cogens;
  • Šķīrējtiesas jurisdikcijas pamatošana;
  • UNCITRAL arbitrāžas noteikumu piemērošana;
  • Šķīrējtiesnešu iecelšanas un noraidīšanas pamats;
  • Pierādījumu pieļaujamība šķīrējtiesas procesā;
  • Trešās personas pielaišana investīciju strīdā, pamatojoties uz erga omnes atbildību.

Līdz šim šajā izspēlē ir piedalījušās līdz pat 66 komandas no dažādām pasaules valstīm. 2019. gada pavasarī Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes komanda šajā izspēlē piedalījās pirmo reizi, kur tā ieguva jaunas zināšanas, draugus un godpilno 3. vietu sacenšoties ar universitātēm no ASV (Jeila Universitāte, Džordža Vašingtona Universitāte), Singapūras (Singapūras Nacionālā Universitāte, Singapūras Menedžmenta Universitāte), Apvienotās Karalistes (Karalienes Mērijas Universitāte Londonā, Vācijas (Johana Volfganga Gētes Universitāte), Nīderlandes (Amsterdamas Universitāte) un Krievijas (Maskavas Valsts Starptautisko attiecību institūts, M. Lomonosova Maskavas Valsts universitāte) un citām valstīm.

Šobrīd Latvijas Universitāte atlasa 2 līdz 4 cilvēku komandu, kas piedalīsies Frankfurtes investīciju tiesību izspēlē arī šajā mācību gadā. Komandu trenēs Juridiskās fakultātes pasniedzēja Starptautiskajās publiskajās tiesībās Linda Reneslāce un zvērinātu advokātu biroja Sorainen advokāte Agita Sprūde. Lindai un Agitai ir pieredze dažādās starptautiskās izspēlēs vai nu kā dalībniecēm, vai arī tiesnesēm un arbitrēm, tostarp “Jessup Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition”, “European Law Moot Court Competition”, “Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition”, “Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot”. Tāpat komandas trenēšanai tiks piesaistīti dažādi starptautisko tiesību un šķīrējtiesas procesa speciālisti un bijušie izspēļu dalībnieki.

Ja Tev ir labas angļu valodas zināšanas un argumentācijas spējas, Tu esi neatlaidīgs, Tev patīk strādāt komandā un Tu vēlies pavasarī Frankfurtē pārstāvēt Latvijas Universitāti Frankfurtes izspēlē, piedalies dalībnieku atlasē, līdz 15.10.2019. plkst. 23.59 nosūtot angļu valodā savu pieteikumu (brīvā e-pasta formā) kopā ar CV vai rezumē uz linda.reneslace@lu.lv. Pieteikumā īsi paskaidro, kādēļ vēlies piedalīties. Papildus norādi, kāda Tev ir pieredze ar starptautiskajām publiskajām tiesībām, šķīrējtiesas procesu vai izspēlēm (ja Tev ir šāda pieredze). Pēc pieteikumu saņemšanas un apkopošanas tiks izsludināts nākamais atlases posms, kas ietvers mutiskās intervijas ar pretendentiem.

Dalība izspēlē Tev:

  • Dos pieredzi un zināšanas starptautisko investīciju strīdu izšķiršanas jomā;
  • Uzlabos juridisko angļu valodu, argumentācijas un prezentācijas prasmes;
  • Ļaus iepazīties ar interesantiem cilvēkiem;
  • Dos iespēju cīnīties par vērtīgu balvu fondu (pagājušogad uzvarētājiem bija iespēja iegūt apmaksātas LLM studijas Karalienes Mērijas universitātē).

Vairāk informāciju par pašu izspēli atradīsiet šeit.

Dalīties