Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

2020. gada 30. septembrī, Francijas Republikas prezidenta Emanuela Makrona oficiālās vizītes laikā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notika apaļā galda diskusija par demokrātiju digitālajā laikmetā, kurā piedalījās arī Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes studente Natālija Knipše.

Diskusijā piedalījās Valsts prezidents Egils Levits, Francijas Republikas prezidents Emanuels Makrons, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts, domnīcas “Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS” direktore un vadošā pētniece Iveta Kažoka, fonda atvērtai sabiedrībai DOTS izpilddirektore un sarunu festivāla LAMPA direktore Ieva Morica un Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes studente, Latvijas ANO Jauniešu delegāte Natālija Knipše.

Diskusijas mērķis, kā uzsvēra tās vadītājs žurnālists Edijs Bošs, bija intelektuāli bagātināt vienam otru, apmainīties ar idejām un viedokļiem par to kā garantēt demokrātiju digitālajā laikmetā, spriest kā veiksmīgāk pārvarēt problēmas Latvijā, Francijā un Eiropā. Kā atzīmē LU Juridiskās fakultātes maģistrantūras studente un Latvijas ANO Jauniešu delegāte Natālija Knipše “Diskusija īpaši nozīmīga ar to, ka uzsvēra Latvijas un Francijas līdzīgās nostājas un nepieciešamību pēc Eiropas Savienības līmeņa dialoga par digitalizācijas un dezinformācijas ietekmi uz demokrātiju.”  

Pārstāvot Latvijas jauniešu pozīciju, Natālija Knipše kā savus galvenos uzdevumus diskusijā min - prezentēt vispārinātu jauniešu pozīciju un piedāvāt potenciālus risinājumus diskusijā identificētajām problēmām. Klātesošos Knipše iepazīstināja arī ar aptaujas rezultātiem “Pirms diskusijas veicām aptauju, kuras respondenti bija 15 – 35 gadus veci latviešu jaunieši, kas dzīvo Latvijā un ārzemēs. Ieguvām informāciju, ka 95% respondenti ziņas iegūst no sociālajiem tīkliem un vairums ziņu ieguves kanālus uzskata par vismaz daļēji uzticamiem, lai arī MIT (Massachusetts Institute of Technology) veikts pētījums uzrādīja, ka viltus ziņas Twitter izplatās sešas reizes ātrāk nekā patiesas ziņas.” Stāstot par potenciālajiem risinājumiem, Natālija Knipše uzsvēra, ka jaunieši nav viendabīga demogrāfiska masa, taču vienojošais ir tas, ka ir uzauguši ar tehnoloģijām. “Ir nepieciešams kultivēt kritisko domāšanu jauniešu vidū, lai nepārtraukti mainīgajā digitalizācijas pasaulē mēs būtu spējīgi veidot labi informētus viedokļus un attiecīgi aktīvi iesaistīties demokrātiskos procesos,” pauda Knipše.

Latvijas ANO Jauniešu delegāte un LU Juridiskās fakultātes studente Natālija Knipše ir pateicīga par iespēju piedalīties diskusijā un teic: “Es vēlos pateikties Latvijas Valsts prezidenta kancelejai un Francijas vēstniecībai Latvijā par uzaicinājumu piedalīties. Tas bija liels pagodinājums un pārsteigums, jo atrasties diskusijas panelī, pārstāvot tieši Latvijas jauniešu pozīciju, ar augsta līmeņa ekspertiem un divu valstu prezidentiem.”

 

Diskusijas video ieraksts pieejams šeit.

 

Dalīties