2023. gada nogalē klajā nāca Irēnas Barkānes grāmata “Cilvēktiesību nozīme mākslīgā intelekta laikmetā. Privātums, datu aizsardzība un regulējums masveida novērošanas novēršanai”, ko izdeva LU Akadēmiskais apgāds. Latvijas Zinātņu akadēmija grāmatu ir atzinusi par vienu no nozīmīgākajiem sasniegumiem Latvijas zinātnē 2023. gadā.

Grāmata ir veltīta mākslīgā intelekta regulējumam un cilvēktiesību jautājumiem. Tajā ir pētīta mākslīgā intelekta novērošanas tehnoloģiju izmantošana tiesībaizsardzības jomā Eiropā un pasaulē un izvērtēta to ietekme uz tiesībām uz privātumu un datu aizsardzību, vārda brīvību, diskriminācijas aizlieguma principu un citām cilvēktiesībām, kā arī sabiedrību un demokrātiju kopumā. Monogrāfijā ir plaši analizēta mākslīgā intelekta regulējuma attīstība starptautiskā un Eiropas līmenī un Eiropas datu aizsardzības regulējums, kas piemērojams sejas atpazīšanas tehnoloģijām un citām mākslīgā intelekta sistēmām. Pētījums sniedz ieteikumus mākslīgā intelekta regulējuma un politikas turpmākai attīstībai starptautiskā un nacionālā līmenī, lai novērstu mākslīgā intelekta radīto apdraudējumu un veicinātu tā uzticamību.

Grāmatas autore Irēna Barkāne ir Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes pētniece un lektore, Dr.iur., UNESCO starptautiskās ekspertu grupas dalībniece Rekomendācijas par mākslīgā intelekta ētiku izstrādei. Grāmata ir pieejama elektroniski LU Akadēmiskā apgāda tīmekļa vietnē: https://www.apgads.lu.lv/izdevumi/brivpieejas-izdevumi/gramatas/cilvektiesibu-nozime-maksliga-intelekta-laikmeta/.

Atvēršanas svētku ietvaros plānota grāmatas autores Irēnas Barkāne grāmatas prezentācija un visu uzrunas. Grāmatas atvēršanas svētki notiks 2024. gada 25. janvārī plkst. 16.00 LU Juridiskās fakultātes konferenču zālē, 1.stāvā, Raiņa bulvārī 19.

Dalīties