2024. gada 18. martā Latvijas Universitātes (LU) Mazajā aulā, turpinot profesora Konstantīna Čakstes demokrātijas priekšlasījumu tradīciju, Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstniece Baiba Braže uzstājās ar priekšlasījumu “Drošība un demokrātija. Latvijas izvēle laikmeta griežos”.

“Šobrīd mēs varam apliecināt, ka mums ir droša, demokrātiska un arī turīga valsts. Mēs paši to esam sev izcīnījuši, noturējuši un atjaunojuši,” priekšlasījuma ievadā izcēla B. Braže. Vēstnieces kundze uzsvēra, ka mūsu vēsturei nozīmīgos brīžos – gan dibinot Latvijas valsti, gan 2. pasaules kara un okupācijas apstākļos, gan arī Atmodas laikā un pēc valstiskuma atjaunošanas, drošība bijusi viens no stūrakmeņiem demokrātiskas Latvijas izveidei un pastāvēšanai. Dažādu laiku Latvijas valstsvīru skatījumā demokrātija un drošība nekad nav bijuši pretnostatāmi, bet gan viens otru papildinoši jēdzieni. Baibas Bražes novēlējums mums visiem ir, lai šie laikmetu grieži būtu Latvijas iespēja, nevis Latvijas zaudējums, un lai mēs pēc šī saspīlējuma un krīzes būtu stiprāki, drošāki un demokrātiskāki.

“Krievijas pilna mēroga militārais iebrukums Ukrainā turpinās jau vairāk nekā divus gadus. Tas neapšaubāmi ietekmē un ietekmēs drošības situāciju ne tikai Eiropā, bet visā pasaulē. Tāpat arī pieaug sabiedrības satraukums par drošības riskiem, ar kuriem jau šobrīd saskaras un nākotnē varētu saskarties Latvija. Svarīgi, lai diskusija par šiem izaicinājumiem būtu kvalitatīva, konstruktīva un demokrātiskās vērtībās balstīta. Pateicamies Bražes kundzei par atsaucību un piekrišanu ar savu priekšlasījumu veicināt sabiedrības informētību un izpratni par Latvijas drošībai būtiskiem jautājumiem,” saka akadēmiskās vienības “Austrums” Vecbiedru komitejas priekšsēdētājs Dainis Špeļs.

Prof. K. Čakstes demokrātijas priekšlasījumi tiek organizēti kopš 2023. gada, atzīmējot Latvijas Nacionālās pretošanās kustības piemiņas dienu, kas sakrīt ar Latvijas Centrālās padomes Memoranda parakstīšanas gadadienu.

Priekšlasījumu mērķis ir stiprināt un attīstīt demokrātijas tradīcijas Latvijā, veicinot izpratni par demokrātisko vērtību nozīmi sabiedrības drošībā un labklājībā. Priekšlasījumus organizē akadēmiskā vienība "Austrums" un LU Juridiskā fakultāte.

Priekšlasījumu ikvienam ir iespēja noskatīties platformā Youtube šeit.

Dalīties